Umbila eller rosentræ fra Mozambique hvor det lokalt kaldes Pau Rosa og det navn bruge vi også i pennedrejeriet.

Generelt om træ hos os

 Træsorter vi arbejder i vil fremgå af billeder rundt om under fanebladene. Savner du en bestemt træsort kan visom regel skaffe den.

Foruden af træ, laver vi også penne i akryl og ebonit, sidstnævte dog mest til fyldepenne.. Sterlingsølv bruges til visse elementer på en pen som klips og centerring og er er tilvalg der øger prisen på en fyldepen - hvor meget aftales individuelt  i forbindelse med bestillingen. Det kommer på tale ved de såkaldte 'TP-penne', der er vores unikke fuldstændigt håndlavde fyldepen. Se fanen 'TP-penne* 

Træsorter og de andre materialer er også vist og beskrevet rundt om på siderne som led i præsentationen af fotografierne

 Vi kan her slutte af med at nævne de træsorter vi har lavet penne af og  som vi i de fleste tilfælde stadig enten har eller kan skaffe. 

Eg, moseeg, bøg, hvidbøg, ask, ahorn, birk, valnød, guldregn, taks, syren, blomsterbusk, parykblomst, hjortetaktræ, enebær, benved, buksbum, blomme, kirsebær og æble

Blandt eksotiske træsorter har vi lavet penne af:

Padauktræ (rødt træ fra Afrika), Pink ivory (rosa træ fra det sydlige Afrika), Bubinga (Afrika), Purpleheart (violettræ fra Amerika), Palisander (Brasilien), Bocote (Mexico), Sort/Hvid Ibenholt (Burma, Laos), Rosentræ (navnet dækker over flere typer træ), Redwood (Californien), Zebratræ (navnet dækker over flere typer stribet træ), Holly (en art kristtjørn), Oliven (sydeuropa), Mandel Sydeuropa), Wenga (hårdt træ fra Vestafrika), Goldfield knude (Australien), Bruyére træ (også kaldet pibetræ fra Sydeuropa)

 

Ebonit

Ebonit er et af de ældste plastlignende materialer. Det er mere end 100 år siden at personen Goodyear opfandt det ved at vulkanisere naturgummi med bl.a. svovl. på trods af sine egenskaber og hårde struktur er ebonit derfor ikke et kunststof som plastic. Det har fra begyndelsen af 1900 tallet været yndet til de. dengang forholdsvis nye opfindelse - fyldepennen. Og det er det stadig selvom andre materialer er kommet til.

Vi bruger ebonit i form af runde stænger der forarbejdes på min metaldrejebænk. Det kan drejes, bores og der kan skæres gevind i det.

Vi køber det enten fra forhandlere af materialer til piber idet ebonit er kendt af de fleste som den sorte pibespids. Vi køber også en del hos fabrikken SEM i Tyskland, der er en af de få europæiske fabrikker der kan fremstiller det.

Ebonit er ugiftigt og bruges bl.a. også til mundstykket på visse musikinstrumenter. Svovlindholdet er aktivt lige efter bearbejdningen, men kan ikke spores efter nogen tid. Ebonit er modstandsdygtigt over sæbe, sprit, fortynder og syrer. Dog bliver det blødere ca fra 50 grader hvilket pibemagere benytter sig af når spidsen krummes i facon over en spritflamme eller andet. Når jeg bearbejder det skal værktøjet holdes køligt, ellers skæres det ikke præcist. 

Farverne er alle i den nedtonede skala, ikke som akryl, der kan være i skrigende klare kulører. Sort ebonit mixes med rødt eller grønt og ved valsning på en særlig måde kan opnås en færdig beararbejdet overflade der kan forveksles med årespillet i et træstykke. Det udnytter vi her i pennedrejeriet som man kan se på nogle fotos.

Ebonit kan polere til højglans og f.eks ved sort ebonit kan det dybe skin holde i årevis - med mindre penne udsættes for meget sollys, så begynder ebonit at forvitre og bliver mere og mere mat og grålig. De fleste gamle ebonitpenne kan dog poleres blanke igen.

  

Overskrift

Jeg er en paragraf. Klik her for at redigere mig og tilføje din egen tekst. Jeg er et godt sted at fortælle dine besøgende lidt om dig selv, og hvad din hjemmeside handler om.

 • Asketræ

  Asketræ er en meget lys træsort, hvor vårveddets store rørformede celler ses som mørke bånd. Den mørke farve på fotoet skyldes, at de fyldes med polermiddel under forarbejdningen til en pennekrop. I naturen var de fyldt af klart vand med næring til kronen. På det viste billede har vi skåret træet i en vis vinkel på tværretningen; derved viser årertegning sig i parabel lignende buer omkring pennen.
  Ask regnes af de fleste for "Livets træ" Ygdrasil, der holdt verden oppe for de gamle nordboere. Se dog 'Taks'.

 • Guldregn

  Dette lille buskagtige træ med de gule blomsterranker og bælge med giftige frø, har været dyrket i Danmark mindst 500 år. Dets smukke gulbrune ved er brugt i kunsthåndværk og finere ting i hjemmet. Romerne lavede vinbeholdere af det og blev forgiftet af nervegiften Cytisin. Frøene er dog mest giftige, blade og bark lidt mindre, og træstøvet fra veddet skal omgås med støvmaske. Vi bruger det til penne, men selv med fugtige fingre er det uden risiko for forgiftning, især da overfladen er belagt med bl.a.shellack.

 • Taks

  Taks var i middelalderen buetræet over alle. Engelske langbuer af taks kunne skyde 200 meter. Nogle af de ca 10 forskellige arter har en kroget og uregelmæssigt vækst med spændende partier i årertegningen; derfor er de velegnede til kunsthåndværk.
  Hele planten er giftig (Taxol), især frøene, men af samme grund, som beskrevet under guldregn, er der ingen risiko ved brug af taks til penne. Taks kan blive meget gammel, og nogle mener den er "Livets træ" i stedet for Ask (Ygdrasil).

 • Valnød

  Dansk valnød har smuk årertegning og er meget velegnet til drejning. Det fremtræder smukkest, når det, som vist her, er tværskåret. Det giver glimt, når den vendes og drejes i lyset - prøv selv.
  Vi bruger den gamle, langsomtvoksende valnød og ikke den kommercielt dyrkede hybrid, der bruges i møbelindustrien.

 • Blommetræ

  Blommetræ er ligesom de fleste andre frugttræer meget velegnet til drejning. Farven er rødgul.

 • Moseeg

  Når egetræ ligger i en mose indgår garvesyre og mosevand en forbindelse, der efterhånden gør træet sort. Moseeg fra Store Vildmose kan være omkring 3000 år gammelt. Veddet kan både være hårdt og let, næsten smuldrende med mange revner.

 • Padauk, Afrikansk

  En smuk rødlig træsort med tydelige porer, der ses som mørke furer i overfladen. Padauk er en art af slægten Pterocarpus. Det kaldes også Mukwa eller Narra.
  Når træet danner fugleøjeknuder (burl) forhandles det som Amboyna, som selv i ganske små udskæringer kan koste i hundredvis af kroner. Amboina sidder i mange RollsRoyce biler som paneler.

 • Palisander, Brasiliansk

  Brasiliansk palisander er eftertragtet og er underlagt eksportbegrænsninger. Kun statslige organisationer må i dag eksporterer den smukke træsort. Det meste kommer fra udgåede træer i junglen. Der findes også mindre mængder palisander af ældre dato, som er udenfor handelskontrollen.
  Palisander kan være meget varieret fra næsten ens mørkebrunt til lysere brunt med rødlige årertegninger. Det har en dejlig duft under bearbejdning.

 • Bubinga eller Kevazingo

  Bubinga kommer fra det centrale Afrika. Det er hårdt og tæt og den brunlige farve er brudt af tynde, ofte violette linier. Nogle træstammer udvikler en snoet struktur kaldet 'Pomele' hvilket ses på pennen på billedet.

 • Violettræ eller Purpurtræ (Purple Heart)

  Dets handelsnavn er Amaranth. Det gror i Mexico og det nordlige Sydamerika og er forholdsvis sjældent. Et frisk savsnit er gråt i farven, men ved solens lys får det sin naturlige dybviolette nuance.

 • Kristtjørn eller Holly / Stechpalme. En art af slægten Ilex

  Veddet fra denne kristtjørn er næsten helt hvidt og med meget lidt årertegning. Træet var helligt for de gamle Keltere og Germaner, og en kvist af træet i sit hus, holdt uheld og troldom borte. I dag spiller det stedsegrønne træ med de røde bær fortsat sin rolle som helligt ved juletid.

 • Redwood eller Mammut-træ fra Californien

  I levende live er træet blandt jordens ældste skabninger: 2000 år. Og det kan bliver over 100 meter højt. Veddet er ekstremt holdbart, og noget af det Redwood, der forhandles i dag, kommer fra træer, der er blev fældet omkring 1900.

 • Sort-hvid ibenholt eller Royal White Ebony

  (I god kvalitet kostbart og tilbydes kun på bestilling)
  Denne ibenholt er af samme botaniske familie (Diospyros) som sort ibenholt. Men den hvide her er langt sjældnere. Den kommer fra Laos og Burma. Det smukke træ var forbeholdt områdernes konger og herskere til udsmykning m.m.

 • Bocote eller Rio Grande Palisander.

  Dette iøjnefaldende træ kommer fra Mexico og det nordlige af det Sydamerikanske kontinent. Det har en meget levende årertegning i sort til chokoladebrunt, adskilt af gyldent-gullige områder

 • Rosentræ

  Er en art af palisander. Dets navn kommer af duften, som det udsender ved forarbejdningen. Alle palisanderarter dufter dejligt, men denne art dufter lidt som en rose. Rosentræ var særligt efterspurgt i 1700 tallets Frankrig som møbelfiner og andre drejede detaljer.
  Farven er rødviolet med gyldne strøg i åretegningen.

 • Pink Ivory stamme under opskæring

  En smuk særegen rosa farve og stor hårdhed er dette træs særkende. Navnet Rosa Elfenben skyldes brugsegenskaber, der minder om elfenben: tæt, tungt og stærkt. Det kommer fra det sydlige Afrika. Konger af Zulu folket besad eneret til at eje dette kostelige træ. Selv i dag er det sjældent og kostbart.
  Vi har af og til penne eller vinropper i Pink Ivory, eller det kan bestilles hos os.

 • Amboina - ptrocarpus-Burl

  Når den smukke røde træart Padouk (se ovenfær) danner knuder skabes denne utroligt smukke og hårde træsort. Den er kostbar i fine sorteringer og bruges til udsøgte træarbejder, f.eks. bruger Rolls Royce den til paneler i bilen. Her ses den på en fyldepen udsmykket med Elfenben. fremstillet på bestilling.

 • Slangetræ eller Leopardtræ (Lacewood) (art af slægten Strychnos)

  (Varianten Slangetræ er kostbart og tilbydes her kun mod bestilling)
  Det kommer fra sydamerika men i ganske små mængder.Det er karakteristisk ved sine klart afgrænsede pletter af hårdt materiale som giver en vis lighed med blonder (lace) eller slangeskind. Det bruges i naturmedicinen mod slangebid. Biologisk hører det til slægten Strychnos
  der giver os stryknin og pilegiften curara.

 • Bøgetræ med 'misfarvninger'

  Bagerst og nederst i brændestakken, eller i grenkløfter hvor fugt kan samle sig, kan findes de smukkeste gyldne farver i fantastiske vredne former som vist på kuglepennen der hviler på et stykke bøg

 • Ammboina burl er blandt de allersmukkeste og mest skattede materialer. Det er kostbart i de fineste sorteringer bl.a. fordi Rolls Royce har brugt det til instrumentpaneler. Vi har fremstillet nogle få Fyldepenne i træsorten. Det kommer fra Østasien .

 • En dansk groet træsoert af samme type som Amboina er Ahorn hvis burl eller knuder kan minde om det som man ser herover